HAKKIMIZDA

29.06.2004 tarihli, 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununun çıkarılmasının hemen ardından, 16.01.2005 tarihinde yayınlanan yönetmelik uyarınca, Birlik kurma çalışmalarına başlanmıştır.

İlçe genelinde, Kırmızı Et Üreticilerimiz tespit edilmiş ve birliğin kurulabilmesi için gerekli yıllık, 320 ton kırmızı etin, hatta daha fazlasının üretildiği görülmüştür. O zamanki adıyla, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının 14/04/2013 tarih ve 17 sayılı onayı ile Birliğimiz tüzel kişilik kazanmıştır. İlk kuruluşumuzda 37 kurucu üye ile birliğin alt yapısı hazırlanmıştır.

İlçe bazında kurulu Birliğimiz, Bakanlığın 22.06.2011 tarih ve 33 nolu  OLUR’una istinaden, 27.10.2013 tarihinde yapılan Genel Kurulda, Birliğimizin adı, Bafra, ondokuz Mayıs, Yakakent olarak değiştirilmiştir. Sorumluluk ve çalışma alanı daha genişleyen birliğimizin, üyelerine hizmet için çalışmalarını hızlandırmıştır.

04.05.2012 tarihinden sonra Birliğimiz, diğer ilçelerden gelen talepler doğrultusunda sorumluluk sahasını daha da genişletmiştir. diğer ilçelerde yeterli üretim olmadığından dolayı, üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda birliğimizi adı Samsun ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği (Alaçam, Atakum, Ayvacık, Bafra, Canik, Çarşamba, İlkadım,Ondokuzmayıs,Salıpazarı,Tekkeköy,Terme,Yakakent) olarak yeniden adlandırılmıştır.

Birliğimiz,2005 yılında 37 üye ile başlayan hizmetlerine, 2013 yılı itibarıyla 535 aktif üye ile devam etmektedir. Birliğimiz ayrıca üye olmayan ve besi desteklemesine müracaat eden, üreticilerimizin veri girişini (UKES) Kırmızı Et kayıt sistemine yapmaktadır. Üyelerimizin ve kırmızı et üreten üreticilerimizin tüm sorunlarını çözme kararlılığı ile çalışmalarımız devam etmektedir.

SAMSUN İLİ KIRMIZI ET ÜRETİMİNİN SORUNLARI
Sorunlar:
-Bölgede ırk ıslah çalışmalarının yapılmaması
-Küçük aile işletmelerine gerekli eğitim ve desteğin verilmemesi
-Besicilerin bilinçli besleme yapmaması
-Meraların zayıf ve yetersiz olması
İlimiz tam kapasiteyle çalışan kombine eksikliği
-Mevcut mazbahanelerin altyapı eksikliği
-Hayvan ve et borsasının kurulamamış olması

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
İl geneline hitap eden ve tam kapasiteyle çalışan et kombinalarının ırk ıslahı çalışmalarıyla ilimize kazandırılmalı.
Besicilerimizin eğitilerek daha verimli besleme yapmasını sağlamak, hayvan barınaklarının devlet desteği ile iyileştirilmesi ve geliştirilmesini sağlanmalı.
Meraların iyileştirilmesi için çalışmalar yapılmalı.
Küçük aile işletmeleri önemsenmeli ve desteklenmeli.
Bununla birlikte alt yapısı hazırlanmış, geleceğe hitap eden tesisler kurulduktan sonra, sürdürülebilir canlı hayvan ve et borsası oluşur.